نقد سریال وست ورلد؛ طغیان ربات‌ها علیه بشریت!

نقد سریال وست ورلد

تا به حال فکر کرده اید که چه میشد اگر شکست ناپذیر بودید؟ اگر می‌توانستید هر کاری می‌خواهید انجام دهید و ترسی از عواقب آن نداشته باشید؟ آزادی کامل و بدون حد و مرز هدیه‌ای از سمت وست ورلد به دنیا بود اما همه چیز طبق برنامه ریزی پیش نرفت…

اطلاعات کلی سریال وست ورلد

سریال West World محصول کمپانی HBO بوده و پس از پخش 4 فصل، ادامه پخش آن توسط این کمپانی کنسل شد. این سریال توانست با دریافت نمره قابل قبول 8.5 از سایت IMDB در رتبه 192 لیست 250 سریال برتر تاریخ از نگاه همین سایت قرار گیرد. 

“جهان غرب” از جمله سریال‌هایی است که می‌توان آن را انقلابی در زمینه سینمای علمی تخیلی و سریال‌های ساخته‌شده در زمینه هوش مصنوعی در نظر گرفت.

در مقاله بهترین سریال های رباتی با سریال دیگری که توسط سازندگان Westworld ساخته شده و دیگر شاهکارهای زمینه هوش مصنوعی آشنا می‌شوید!

نقد سریال وست ورلد از نظر فلسفی

وست ورلد یک سریال عمیق است. اگر به صورت سطحی به آن نگاه کنید فکر می‌کنید با یک اثر دیگر در مورد طغیان ربات‌ها روبرو هستید. ربات‌هایی که شاید مثل فیلم بلید رانر به حدی تکامل یافته اند که می‌توانند کارهای خارق العاده‌ای انجام دهند. تصور دنیای آینده و ربات‌های تکامل یافته توانسته است فیلم‌ها و سریال‌های بسیاری را جلو ببرد یا حتی به موفقیت برساند اما اگر با کمی دقت به وست ورلد نگاه کنیم می‌بینیم که با اثری بسیار قدرتمند روبرو هستیم.

وست ورلد یک سریال متفاوت است. با وجود این که کامپیوترها در حال قیام هستند اما کسی دست به دامن الیوت مستر ربات یا کاراکتر دیگری شبیه به آن نمی‌شود. قرار نیست اتفاق مسخره‌ای بیوفتد که سریال را از چشمتان بیاندازد. سریال ساختار منسجمی دارد و در طول پخش خود توانسته است آن را در حد معقولی حفظ کند.

خرید اکانت نتفلیکس ارزان

قدرت فلسفی وست ورلد تنها در نگرش او به وقایع نیست. داستان غرب وحشی به گونه‌ای روایت می‌شود که می‌توانید تک تک جزئیات و آموزه‌های شناختی خود را زیر سوال ببرید. برای مثال از خود بپرسید چه چیزی در مورد انسانیت و انسان بودن ارزشمند است؟ ما واقعا در جایگاهی هستیم که نطق‌های بشردوستانه سر دهیم و از حقوق حیوانات دفاع کنیم یا بهتر است با شیب تند به سمت انقراض سرازیر شویم؟

وقایع سریال به حدی هنرمندانه پشت هم ردیف شده اند که می‌توانند یک خط داستانی شخصی در ذهن شما ایجاد کنند یا باعث شوند فلش بک‌های عجیب و غریب بزنید. یکی از سوالاتی که در طول سریال مطرح میشد در مورد ماهیت شخصی هر فرد بود. میزبان‌ها (ربات‌های داخل غرب وحشی) هر کدام یک داستان شخصی دارند. زندگی قبلی آن‌ها و حوادثی که برای آن‌ها پیش آمده و اتفاق مهمی که آن‌ها را به کاراکتری که الان هستند تبدیل کرده است.

در قسمتی از سریال می‌بینیم که یکی از میزبان‌ها(میو) قصد دارد تا شخصیت خود را تغییر دهد. از دید مخاطب تنها راه برای عوض کردن شخصیت‌های داستان، عوض کردن خاطرات یا همان اتفاقاتی است که برایش افتاده است. شاید حتی برنامه نویسان باید برای او یک خط داستانی متفاوت تعریف کنند؛ اما این تغییرات فقط با بالا پایین کردن چند اسلایدر انجام می‌شود. کاراکتر جدید به اتفاقات واکنش جدیدی نشان می‌دهد و خروجی عوض می‌شود. سوال اینجاست که ما حاصل اتفاقات گذشته ایم یا ذهنیتی که برای خود ایجاد می‌کنیم؟

جای دیگری در سریال به هدف مرد سیاهپوش پی می‌بریم. او ادعا می‌کند که به دنبال هدف اصلی سازنده این پارک است. چیزی که واقعی باشد. جواب فورد به او در ظاهر بسیار ساده و کلیشه‌ای اما در باطن بسیار عمیق است؛ “اینجا ساخته شده تا مردم بتونن جستجو کنن و خود واقعیشون رو پیدا کنن”. خود واقعی یکی از مفاهیم جذاب فلسفه است اما اگر انسان‌ها همیشه از سمت چیزی (جامعه، باورها و …) در محدودیت باشند، هرگز به خود واقعی‌شان خواهند رسید؟ آیا فسادی که در مهمانان وست ورلد می‌بینیم نشان دهنده خود واقعی ما هم هست؟

فلسفه سریال وست ورلد قابل تحسین است. اگر بخواهیم ژانر فلسفی را با کلاس درس مقایسه کنیم، بسیاری از فیلم‌ها مثل کلاس‌های سنتی هستند که هدف آن‌ها گفتن است؛ شاید هم عده‌ای را تحت تاثیر قرار دهد. اتفاقی که در نقد سریال leftovers هم به آن اشاره کردیم. با این وجود وست ورلد مثل یک کارگاه آموزشی است که مخاطب را ما خود درگیر و برای او گیر ذهنی ایجاد می‌کند. همین عامل است که باعث می‌شود وست ورلد سریالی عمیق و سنگین اما در عین حال دلچسب باشد.

نکات سریال وست ورلد

سریال‌های عمیقی مانند وست ورلد نکات زیادی دارند که از دید مخاطبان پنهان می‌ماند. اگر سریال را تمام نکرده‌اید، مواظب باشید؛ شاید از این جا به بعد قسمت‌هایی از سریال برای شما اسپویل شود.

همانطور که می‌دانید سریال وست ورلد در 2 خط زمانی جریان دارد. اگر عوض شدن خط زمانی برای شما گیج کننده است، دانستن این نکته به شما کمک می‌کند. لوگوی وست ورلد در زمانی که ویلیام جوان است یک حالت 3 بعدی قدیمی دارد. لوگوی دیگری که در سریال به کار رفته به شکل ساده و مدرن طراحی شده است.

نکته جالب دیگر در مورد این سریال، نوع فیلم برداری آن است. قسمت‌های اول سریال که نشان دهنده بی خبری میزبان‌ها از شرایط و حقایق بود، با دوربین ثابت فیلم برداری شده است. در حالی که وقتی میزبان‌ها خودآگاه می‌شوند، تیم فیلم برداری‌ها از دوربین‌های دستی هم برای فیلم برداری استفاده می‌کند تا بتواند زنده بودن را به مخاطب نشان دهد.

در فصل اول سریال با جمله‌ی “These violent delights have violent ends” روبرو شده اید. این جمله را آرنولد، برنارد و فورد گفته اند. البته که این جمله برای اشاره به داستان دلورس استفاده می‌شود اما به نظر شما این تمام چیزی است که این جمله قادر به انجام آن است؟

اگر به بازی خوب بازیگر این نقش “اوان ریچل وود” دقت کرده باشید، دلورس بعد از شنیدن این جمله از یک دختر آسیب پذیر به یک ماشین قتل عام تبدیل می‌شود. شیوه عملکرد این جمله احتمالا یادآور نقش سرباز زمستان در دنیای مارول باشد.

جذاب‌ترین نکته از فصل اول سریال در مورد “میو” بود. در انتهای فصل اول میو توانست خود را به قطار برساند. اگر قطار حرکت می‌کرد میو در نهایت به سرزمین اصلی می‌رسید. او احساس کرد که باید برای پیدا کردن دخترش برگردد اما نکته‌ای که تقریبا از دید همه پنهان مانده بود این است که سیستم پیشبینی کرده بود او به سرزمین اصلی می‌رود. این یک لحظه فوق العاده برای طرفداران میزبان‌ها بود؛ لحظه‌ای که اراده واقعی یک میزبان را دیدند.

سریال وست ورلد چند فصل است؟

سریال وست ورلد بعد از 4 فصل سرانجام در سال 2022 به پایان رسید. البته این سریال برای یک فصل دیگر هم تمدید شده بود که توسط HBO لغو شد. علت این اتفاق کم شدن بازدید عمومی از فصل 4 سریال اعلام شد. البته سریال در فصل‌های قبلی به قدری قدرتمند ظاهر شده بود که طرفداران آن کمپینی برای از سرگیری فیلمبرداری فصل پنجم راه‌اندازی کردند اما متاسفانه چاره‌ساز نبود. به عقیده برخی، تمرکز و سرمایه‌گذاری HBO روی سریال‌های The Last of US و House of Dragon دلیل دیگر کنسل شدن وست ورلد است تا منابع مالی کافی برای پیش بردن برنامه‌های این سریال‌ها تامین شود.

نقد سریال وست ورلد

سریال وست ورلد با هیاهیوی فراوان HBO ساخته شد و گفته می‌شد که توانایی جایگزینی سریال بازی تاخ و تخت (Game of thrones) را دارد. چهره‌های نام آشنایی مثل اد هریس، جفری رایت و اوان ریچل وود که در این سریال حضور داشتند حاکی از آن بودند که سریال قصد دارد یکی از بهترین اثرهای ژانر علمی تخیلی را به کاربران عرضه کند. علاوه بر جذابیت‌های بصری و پیچیدگی‌های فوق‌العاده جذاب داستانی که این سریال دارد، سوال‌های فلسفی که برای کاراکترها و حتی بینندگان سریال پیش می‌آید، از نقاط قوت آن محسوب می‌شود.

در سریال West World مفاهیم فلسفی مانند درک موجودات از زندگی، محیط پیرامون، گذشت زمان و قدرت اختیار و انتخاب به چالش کشیده می‌شوند. معمایی که مرد سیاهپوش تمام عمر خود را به دنبال حل کردن آن بوده و حاضر است تمام ربات‌های داخل دنیای غرب به خاطر آن از دم تیغ بگذراند، در واقع نمادی برای خودآگاهی ربات‌هاست. برخی ربات‌هایی که در میان انسان‌ها زندگی می‌کنند (مثل برنارد) حتی از ربات بودن خود خبر ندارند. در فصل‌های انتهایی می‌بینیم که کیلب سال‌ها درون یک سلول زندانی بوده و فکر می‌کرده که برای چند ثانیه آنجا بوده است. این سریال حتی مفاهیم زندگی واقعی را هم زیر سوال می‌برد!!

نقد سریال وست ورلد فصل اول + داستان

فصل اول سریال West World با این اتفاق آغاز می‌شود که “برنارد” رییس بخش مهندسی میزبان‌های پارک متوجه رفتارهای جدیدی در یکی از ربات‌ها می‌شود و احتمال می‌دهد که به دلیل بروزرسانی باشد که اخیرا روی ربات‌ها اعمال شده است. اما رفته رفته متوجه می‌شود قضیه این نیست و … به هر حال فصل اول با طغیان ربات‌ها به پایان می‌رسد!

فصل اول با کمی گنگ بودن و حالت مه آلود آغاز می‌شود. تقابلی از انسانیت، معما و ربات‌ها. صداگذاری فوق العاده و البته صحنه‌ها و مناظر زیبا باعث جذب هر چه بیشتر مخاطب به فضای سریال می‌شود. پایه‌های سریال در قسمت‌های اول به گونه‌ای استوار می‌شود که مخاطب به دنبال ماجرا به قسمت آخر کشیده می‌شود. جایی که بی شک شاهد یکی از بهترین جمع بندی‌های تاریخ خواهد بود.

نقد سریال وست ورلد فصل دوم + داستان

فصل دوم سریال جهان غرب اتفاقات پس از حمله میزبان‌ها را دنبال می‌کند و یک تیم امنیتی به پارک اعزام شده است تا دلیل این حمله را بفهمند و جلوی آن‌ها را بگیرند. در این فصل شاهد جنگی تمام عیار بین انسان‌ها و میزبان‌ها داخل پارک خواهیم بود. گروهی از میزبان‌ها که می‌خواهند به دنیایی دیگر راه یابند و برخی که می‌خواهند قدم به دنیای انسان‌ها بگذارند!

این فصل از سریال علاوه بر صحنه‌های جذاب تقابل کاراکترها به ماهیت وجودی پرداخته است. چیزی که تصور انسان از وجود داشتن را شکل می‌دهد، پاسخ او به این مقوله و تاثیر آن در رفتارهایش. سازندگان سریال به خوبی توانسته‌اند علت وجودی وست ورلد را در هاله‌ای از ابهام نگه دارند تا با نشان دادن آن در بهترین زمان و مکان ممکن، مخاطب را شگفت زده کنند.

نقد سریال وست ورلد فصل سوم + داستان

در فصل سوم دلورس که دنیای انسان‌ها راه پیدا کرده است، به نظر می‌رسد قصد دارد دنیایشان را نابود کند. دنیایی که توسط یک سیستم هوش مصنوعی به نام ریهوبوآم پیشبینی و کنترل می‌شود. اما اتفاقاتی پیش می‌آید که …

این فصل  نسبت به فصل‌های قبل کمی از هم گسیخته به نظر می‌رسد. روایت‌ها با فاصله و نچسب ادامه پیدا می‌کند. با وجود این که بازیگران عملکرد خوبی از خود ارائه می‌دهند اما داستان فیلم بسیار فرار به نظر می‌رسد. پرش‌ها زیاد است و نمی‌توان روی داستان اصلی چندان تمرکز کرد. 

نقد سریال وست ورلد فصل چهارم + داستان

فصل چهارم سریال West World در بستری جریان دارد که تمام انسان‌های دنیا به وسیله ویروسی که شارلوت تولید کرده و شیوع داده است، آلوده شده‌اند و تحت فرمان او هستند. به جز گروهی که در بیرون از فضای شهرها زندگی می‌کنند و قصد دارند با حمله به تاسسات به شارلوت جلوی او را بگیرند…

فصل چهارم سریال وست ورلد پتانسیل زیادی برای همراه کردن مخاطبان قبلی و البته جذب مخاطبان جدید داشت که متاسفانه نتوانست از آن استفاده کند. نقدهای منفی و پایان بندی نا امیدکننده سریال به قدری واضح بود که HBO تصمیم گرفت تا آن را لغو کند. البته کمپینی برای احیای مجدد آن اجرا شده که نتیجه آن هنوز مشخص نیست.

سریال وست ورلد ماهیت بسیار دلهره آوری دارد. حتما شما هم فکر کرده‌اید که اگر میزبان بودید متوجه می‌شدید یا نه. به نظر شما ممکن است ما هم میزبانان یک دنیای ساختگی باشیم؟

نظرات بینندگان سریال West World در سایت‌های مختلف

  • چقدر عجیب بود و چه نویسنده نابغه ای داره. تاحالا به این فکر نیفتاده بودم که زندگی واقعی ما هم میتونه مثل ربات های این سریال باشه.
  • نمیدونم نویسنده داستان کیه اما مطمین باشید یکی از خاصصصصص ترین داستان هارو داره. داستانی که میشینید و به وجودیت انسان فکر میکنید به اینکه انسان صرفا یک ماشین گوشتیه فکر میکنید و… ۲ فصل اول عالی بود اما به مرور خیلی ضعیف شد تا جایی که فصل ۵ کنسل شد. من کاری به روند فیلم ندارم چون داستان این سریال عادی نیست. این سریال یه فلسفه داره/ یه چیزی که باید نشست و فکر کرد/ تخیل کرد/ شک کرد…
  • چرا اخه این سریال با اون همه جایزه باید کنسل بشه؟ اصن باورم نمیشه سریال به این شاهکاری با اون بازیگرا و و اون موسیقی شاهکار کنسل بشه؟

تحریریه نقد فارسی. عناوینی که با این اکانت انتشار می‌یابد، کاری جمعی از هنر همکاران ما در مجموعه نقد فارسی است.